Cindy is een dame die begripvol naar je verhaal luistert. De rust die ze uitstraalt en de inzichten die ze me hielp verkrijgen, gaven me de kracht om alles rustig op een rijtje te zetten en stap voor stap mijn persoonlijke uitdagingen te boven te komen. Ik ben haar oprecht dankbaar - Hilde (Galmaarden)

Lees meer testimonials

Je hebt een gave, jij bent hoogsensitief (HSP)

Hoogsensitief - HSPBlij dat je de weg hebt gevonden naar Samalaya. Je hebt er wellicht een lange zoektocht op zitten en voelt je wellicht opgelucht dat je ontdekt hebt dat je over een mooie aangeboren eigenschap beschikt die hoogsensitiviteit (HSP) heet. Eenmaal je ontdekt hebt dat je sensitief begaafd bent, valt er een last van je schouders, omdat je eindelijk een antwoord hebt op je mooie “anders”-zijn. Tegelijk vraag je je ongetwijfeld af hoe je met deze hoogsensitiviteit ten volle kan genieten en hoe je je aangeboren sterktes maximaal kan inzetten. Dit is een traject waarbij Samalaya je graag begeleidt.

 

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap waardoor personen prikkels op een veel intensere manier beleven en dit zowel op fysiek, emotioneel als mentaal vlak. Deze intensiteit is te verklaren doordat hoogsensitieve personen een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan gemiddeld waardoor ze niet alleen prikkels veel intenser binnenkrijgen, maar de inkomende stroom aan prikkels of informatie ook nog eens snel met elkaar linken. Bovendien zijn sensitief begaafde personen ook erg empathisch, waardoor ze feilloos de gevoelens, emoties of soms zelfs de fysieke gewaarwording van andere personen kunnen aanvoelen. Volgens Elaine Aron, de grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit, zou ongeveer 15 à 20% van de mensen hoogsensitief zijn.

Doe de HSP-zelftest om voor jezelf na te gaan of er indicaties voor hoogsensitiviteit zijn (vragenlijst van Elaine Aron)

Kenmerken van hoogsensitiviteit op een rijtje (niet exhaustief).

De uitdagingen van hoogsensitiviteit (HSP)

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of aandoening, maar het kan een ware uitdaging zijn om in deze snelle wereld en informatiemaatschappij in je kracht te blijven als sensitieve persoon. Indien je je niet bewust bent van deze gave, of je geen aandacht schenkt aan je noden, dan kan dit op termijn mogelijk leiden tot ernstigere klachten zoal burn-out, weinig energie of een chronische aandoening zoals CVS, fibromyalgie of depressie. Dit komt omdat je als hoogsensitieve persoon de wereld zovele malen intenser beleeft en extra nood hebt om tijd om te herbronnen. Het is hierbij de wens van Samalaya om je bij te staan zodat je je hoogsensitiviteit omarmt als kracht, opdat je kan zijn en worden wie je werkelijk bent en je volop geniet van het leven met al je mooie eigenschappen.